Process-trappa
Mognadstrappan
Att införa ett processinriktat arbetsätt är ett omfattande arbete som Skellefteå kommun valt att illustrera genom en mognadstrappa. Trappan beskriver steg som företrädelsevis tas i den beskrivna ordningen, om än varianter kan förekomma. Det finns framtaget ett stödmaterial, utifrån mognadstrappan, för processledare och processägare för att utvärdera sitt eget arbete. Mognadstrappan kan delas in i tre faser. Första steget kallas kartläggning. Steg 2-7 kallar vi införandefas och de två sista stegen, 8-9, benämns som fasen med ständiga förbättringar.
1. Kartlagd: Processen har tagits tillsammans med involverade medarbetare (i ex. workshops), Processen, så som den kan användas inom 1 mån, är uppritad i visio och förbättringsområden är framtagna.
2. Processledare utsedd: Resurser och mandat klart för den/dem som ska införa det förbättrade arbetssättet
3. Mål finns identifierade: Vad ska bli bättre? Hur mycket bättre? När ska vi vara där? Var står vi nu?
4. Överlämnad till ”drift”: Dokumentationen om det förbättrade arbetsätt och målbilden är klart
5. Beslutad: Uppdragsgivare har tagit beslut om att så här ska vi arbeta!
6. Handlingsplan framtagen och aktiv: Vad behöver göras för att nå målen? Vem gör vad och när? Handlingsplanen följs upp kontinuerligt av uppdragsgivare och Processledare.
7. Känt bland medarbetare: Medabetare arbetar enligt processen
8. Ständiga förbättringar: Involverade medarbetare i processen inkommer med förbättringsförlag och deltar i utvecklingen av processen
9. Visualisering av utvecklingen: Processens utveckling är tydligt visualiserad och jämförs mot uppställda mål kontinuerligt
TIPS: Som stöd för införandet av ett processinriktat arbetsätt finns ett "diplomeringsmaterial" som processledare och processägare kan använda för självutvärdering.