Kommun:Lidingö
Innehåll
Introduktion
Lidingö kommun har en digitalt inspirerad och inspirerande ledningsgrupp på utbildningsförvaltningen och en god trygg grund att stå på. Kommunen har bestämt sig för att ta vara på eldsjälarnas entusiasm och se till att skolan kan fokusera på lärandet - att hitta, använda och utvärdera digitala verktyg som fungerar för just det. Lidingö har en vision att digitalisera skolan rejält, vilket resulterat i att det har införts Chromebooks i verksamheten. Kommunen satsar på system och plattformar som underlättar undervisningen, i form av t.ex. single sign on-lösningar, och man har sedan tidigare arbetat med G Suite (GAFE).
Lidingö har varit noga med att skapa delaktighet och intresse. Det gör man bland annat med utbildning, föreläsningar och information för lärare, skolpersonal, föräldrar och politiker. Man har även börjat använda rektorernas värderingar som beslutsunderlag för it-satsningarna i kommunen.
Nu arbetar Lidingö kommun vidare med att utveckla digital medvetenhet som speglar läroplanen, bland annat i form av programmering för eleverna.
Lidingö har valt ut digitalisering som ett nyckelområde i sitt förändringsarbetet och driver utifrån det flera digitala projekt. Kommunen är bra på att smart få de grundförutsättningarna på plats som går bortom de enskilda ”stuprören” som skola, eller vård och omsorg.
Bland kommunens digitaliseringsinsatser kan nämnas:
- eArkiv etablerat för skoladministrativa systemet.
- Insyn och transparens via nämndhandlingar på nätet och publicering av öppna data
- Öppna trådlösa nät överallt där staden har verksamhet
- Skolwebb för enkel ingång för vårdnadshavare
- Ansluten till Mina Meddelanden
Hjältar
Inga hjältar finns beskrivna för denna kommun. Berätta om någon genom att klicka här
Wikiredaktörer
Sara Penje
Roll i kommunen: Utvecklingschef
Läs mer
Infrastruktur
Juridik
Kompetens
Övergripande organisation och struktur i kompetensutveckling
Till huvudsida för nyckelområde Kompetens
Med dagens samhällsutveckling och behov av fortlöpande kompetensförsörjning behöver kompetensutveckling organiseras och struktureras utifrån ett förhållningssätt där alla nivåer i en organisation är delaktiga och tar ansvar. Utifrån gemensamma prioriterade mål resp utvecklingsområden är det möjligt att genom en väl fungerande styrkedja få utväxling på de insatser som sätts in centralt, lokalt och individuellt. Modellen kom till då det finns ett behov av tydliggöra på vilka nivåer olika kompetensutvecklingsinsatser planeras att göras och hur dessa hänger ihop.
Läs mer..
Organisation och kultur
Pragmatiskt arbete istället för stuprör
Till huvudsida för nyckelområde Organisation och kultur
Det IT-strategiska, kommunövergripande arbetet bortom separata stuprör där pragmatiskt arbete löst utmaningar kring bl.a. e-arkiv, informationssäkerhet, e-tjänster, insyn och transparens.
Läs mer..
Styrning
Riktlinjer och policys
Till huvudsida för nyckelområde Styrning
Att lagar gäller även digitalisering kan många se som självklart. Men ofta tillkommer även andra regler som är extra viktigt att efterleva i dessa sammanhang. Framförallt gäller det som i andra sammanhang ansvar, informationshantering men också finansiering och processer.
Läs mer..
Arbetsprocesser
Hittade inget objekt om nyckelområdet arbetsprocesser. Skapa ett nytt objekt genom att klicka här
Kommunikation
Målbild
Ledarskap
Hittade inget objekt om nyckelområdet ledarskap. Skapa ett nytt objekt genom att klicka här