Kommun:Härryda
Innehåll
Introduktion
År 2010 lanserade Härryda kommun konceptet ”Rötter och vingar” – en helhetsidé för hur man vill att kommunens barn och elever ska stå rustade när de lämnar den kommunala för- och grundskolan.
"Rötter och vingar" blev startskottet på en spännande resa som nu prisas med utmärkelsen Guldtrappan, en kvalitetsutmärkelse som syftar till att inspirera kommuner och andra skolhuvudmän till skolutveckling med tillvaratagande av digitaliseringens möjligheter.
2010 infördes också 1:1-konceptet på Hulebäcksgymnasiet, vilket innebar att alla nya elever plus personal fick ett eget digitalt verktyg. Skälet var att flexibelt kunna använda verktyget i alla lokaler, utan att vara låsta till bokningsbara datasalar.
1:1 realiserades genom ett beslut från politikerna, där det tillsköts ekonomiska medel specifikt för detta. Detta beslut gällde också för för- och grundskolans personal där man satsade på att öka tätheten av digitala verktyg för pedagogerna, för att även här skapa en högre flexibilitet.
För att öka kompetensen och sprida goda exempel kring dom nya verktygen genomfördes 2010 en tredagars intern mässa, "Viktigmässan", där pedagoger ta del av föreläsningar och demonstrationer både från interna och externa resurser. Viktigmässan riktade sig till hela sektorn för Utbildning och Kultur (UTK), blev enormt uppskattad - inte minst av kommunens pensionärer som för första gången fick chansen att pröva på att använda en iPad! Mässan genomfördes ytterligare två gånger, då också i samverkan med sektorn för Socialtjänst.
Hjältar
Annika Gry
Roll i kommunen: Verksamhetschef förskolan (tidigare) nu för Utvecklings- och stödenheten
Läs mer
Christina Alström och Niklas Carlén
Roll i kommunen: Verksamhetsutvecklare IT i förskola och grundskola
Läs mer
Lars Bohman
Roll i kommunen: IT-tekniker på gymnasiet
Läs mer
Wikiredaktörer
Hanna Eriksson
Roll i kommunen: Verksamhetsutvecklare IT
Läs mer
Infrastruktur
Satsar på skolfederation och molntjänster
Till huvudsida för nyckelområde Infrastruktur
Infrastrukturen för hela skolverksamheten bygger på följande byggstenar:
- Fiber med 100/100, samt trådlösa nät på samtliga enheter.
- Enkel inloggning med skolfederation
- Molntjänster i första hand
- 1:1 från årskurs 4, samt hög täthet med enheter i yngre åldrar
Juridik
Utarbetar övergripande leveransavtal
Till huvudsida för nyckelområde Juridik
Härryda kommun har utarbetat ett bra upphandlingsavtal med hårdvaruleverantörer genom ett övergripande leveransavtal. Kommunen har också tecknat personuppgiftsbiträdesavtal med Google.
Läs mer..
Kompetens
Rötter och vingar - en helhetsidé
Till huvudsida för nyckelområde Kompetens
Rötter och vingar är ledorden för hur kommunen vill att barn och elever i Härryda ska vara rustade när de lämnar den kommunala för- och grundskolan. Rötter och vingar har vuxit fram genom samverkan med pedagoger, elever, vårdnadshavare och skolledare. Rötterna står för de värden som barnen och eleverna får med sig genom möten och relationer. Det är trygghet, social förmåga och självkänsla. Vingarna står för nyfikenheten, modet och viljan att upptäcka och lära sig nytt, att våga pröva nya idéer och tankar.
Genom ett systematiskt utvecklingsarbete utvecklas lärandet hand i hand med den digitala utvecklingen. Samarbete med kommunens IT-enhet och en samsyn i styrkedjan har skapat en gedigen grund. Verksamhetsutvecklare har skapat och drivit olika nätverk som gett stöd i arbetet med utvecklingen och har genom det pedagogiska erfarenhetsutbytet bidragit till likvärdighet.
Tellus
Till huvudsida för nyckelområde Kompetens
Tellus är ett resurscenter som riktar sig till barn och elever samt pedagoger inom kommunens för- och grundskola.
Att leda i en digital värld
Till huvudsida för nyckelområde Kompetens
Härryda kommun startar hösten 2017 en chefsutbildning med digitaliseringsinriktning. Utbildningen syftar till att göra ledare inom UTK väl förberedda på att möta de utmaningar
och möjligheter som digitaliseringen ger, samt att vara goda ledare i detta med en
förståelse om adekvat digital kompetens och med ett förebildligt ledarskap.
Lärstämma
Till huvudsida för nyckelområde Kompetens
Lärstämman är en gemensam fortbildningsdag för hela sektor UTK. Lärstämman genomförs en gång varje år, och har alltid ett övergripande tema - t ex mångfald.
Läs mer..
Organisation och kultur
Tydlig ansvarsfördelning vem som gör vad
Till huvudsida för nyckelområde Organisation och kultur
I Härryda kommun finns det tydlig ansvarsfördelning vem i styrkedjan som skall göra vad och hur arbetet ska utvärderas. Se exempel i tabellen för ansvarsfördelningen i Härryda.
Läs mer..
Styrning
Utveckling med genomgripande samarbete
Till huvudsida för nyckelområde Styrning
Härryda kommun tar nu ett helhetsgrepp på digitaliseringen och ansvaret för de övergripande frågorna flyttas till en central utvecklingsenhet. Detta för att åstadkomma en tydligare och mer sammanhållen styrning och ledning av digitaliseringsprocesserna i hela kommunen.
IT-riktlinjer - förskola och grundskola
Till huvudsida för nyckelområde Styrning
2016 togs IT-riktlinjer fram på uppdrag av politikerna. Dessa riktlinjer om omfattar alla pedagoger, förskolechefer och rektorer.
Riktlinjerna har arbetats fram utifrån Skolverkets förslag på nationella IT-strategier och
kommunens egna utvärderingar, bland annat baserat på LIKA-värderingen.
IKT-riktlinjer - Gymnasiet
Till huvudsida för nyckelområde Styrning
Gymnasiets IKT-riktlinjer har arbetats fram utifrån Skolverkets förslag på nationella digitala strategier och kommunens och skolans egna utvärderingar.
Läs mer..
Arbetsprocesser
Pedagogiska nätverk
Till huvudsida för nyckelområde Arbetsprocesser
Härryda kommun har ett flertal nätverk både IRL och digitalt.
Arbetsgrupp IT-UTK
Till huvudsida för nyckelområde Arbetsprocesser
En av principerna för samverkan mellan IT och sektor UTK är att frågeställningar ska behandlas och beslutas i rätt forum. Arbetsgruppen IT-UTK har formats som resultat av detta.
Läs mer..
Kommunikation
Lärplattformar och digitala system
Till huvudsida för nyckelområde Kommunikation
Härryda Kommun har ett flertal system för att kommunicera, både inom kommunen och utåt till vårdnadshavarna.Ett utvecklingsområde för kommunen är att informationen än så länge inte är tillgänglig på flera språk.
Läs mer..
Målbild
Vi utbildar världsmeborgare
Till huvudsida för nyckelområde Målbild
Vi har en helhetside -Rötter och Vingar som styr och stödjer oss.
Var den du är, bli vad du vill!
Till huvudsida för nyckelområde Målbild
Hulebäcksgymnasiets slogan lyder "Kom som du är, bli den du vill", och riktar sig till både pedagoger och elever. I grunden finns en ledningsdeklaration med ett antal principer som är styrande och vägledande för skolans arbete.
Läs mer..
Ledarskap
Gränsöverskridande samarbete i ledningsgruppen
Till huvudsida för nyckelområde Ledarskap
I kommunen arbetar IT-chef och direktör i samma ledningsgrupp. Direktören tar ansvar för IT-frågorna. Förskolechefer och rektorer är nyckelpersoner. Ett konstaterande är att det är viktigt att vara generös med tid.
Läs mer..
Delaktighet
Att ställa frågor - och att lyssna!
Till huvudsida för nyckelområde Delaktighet
Härryda kommun arbetar med medborgardialog. Det handlar om att politiker i Härryda kommun ställer frågor och lyssnar på vad medborgare har att säga. De åsikter som kommer fram används sedan som ett av underlagen inför politiska beslut.
Läs mer..
Nytta och insikt
Verksamhetsbehov styr verktygsval
Till huvudsida för nyckelområde Nytta och insikt
Verksamhetens behov har tydligt fått styra val av verktyg och organisation. Härryda kommun besöker mässor som BETT och SETT med representanter från både verksamheter och ledning. Samverkansavtal inom GR-kommunerna (GöteborgsRegionen) finns också i olika grupperingar.
Läs mer..