Hamid Yasin, lärare i Helsingborg

Från Mittköping
Hoppa till:navigering, sök
Hamid Yasin berättar om sitt arbete med flippat klassrum.


Hamid Yasin är lärare i Helsingborg och har blivit mest känd för de resultat han uppnått genom att flippa klassrummet. Han är en hjälte inte bara för de effekter hans arbetssätt ger, utan också för hela den attityd som han är en bärare av. Han vänder utmaningar till möjligheter, oftast med digitaliseringen som möjliggörare.

Bakgrund

Hamid Yasin kom till Sverige 2001, och hade tidigare varit gymnasielärare i matematik och fysik i Irak. Sedan 2006 har han undervisat inom grundskolan i Helsingborg. Han är huvudlärare i matematik och NO-ämnena på Wieselgrensskolan.

Det flippade klassrummet

En skärmdump från youtube med två olika språkversioner av samma mattelektion.

När Hamid insåg att flera elever i hans mångkulturella klass hade svårt för matematik på svenska bestämde han sig för att spela in sina lektioner på video, och göra olika språkversioner. Han har också arbetat med att posta sina lektioner i klassens Facebook-grupp, och på andra sätt använt digitaliseringen för att vässa utbildningen. Resultatet ökade från 58% med godkänt betyg i matematik till 93% - på ett år.

Övriga aktiviteter

Elever från Hamids klasser har bland annat även

Hamids flippade klassrum har också lett till att andra effekter i Helsingborgs stad, bland annat har en politisk nämnd flippat sina möten och vård- och omsorgsförvaltningen har flippat en stor del av sina utbildningar.

Personlig reflektion

Hamid Yasin i klassrummet. Med datorer, mobiltelefoner, projektor, stor vit tavla och pennor - alla verktyg för lärande

Hamid Yasin har inte mer tid än någon annan lärare. Han har inte mindre administration än andra lärare, ingen annan läroplan, inga stora resurser. Han har verkligen ingen enklare klass än någon annan. Och han är inte speciellt tekniskt nördig, men han ser sig omkring och konstaterar att tekniken och internet finns där. Så han är övertygad om att det går att hitta möjligheter där många andra bara ser problem och utmaningar. Han är orädd och gör, testar, experimenterar och utforskar. Han har ett smart huvud och ett stort hjärta. Hans engagemang och oerhörda generositet påverkar alla som kommer i hans väg. Då blir det så här bra. För mig är han arketypen av en hjälte inom välfärdssektorn i svenska offentlig sektor.

/Joakim Jardenberg, fd internetchef i Helsingborgs stad.