Skillnad mellan versioner av "Kommun:Malmö"
(→Introduktion) |
|||
Rad 3: | Rad 3: | ||
Inom utbildningsområdet har Malmö gått från tio stadsdelar till fem utbildningsområden med en ny gemensam grundskoleförvaltning. En centraliserad styrning av Malmös skolor har inneburit enklare och snabbare beslutsvägar. Malmö stad har sedan maj 2017 tre socialnämnder som i respektive reglemente har ett uttalat ansvar för e-Hälsa och ansvar för att utveckla välfärdsteknologi inom nämndens verksamhetsområde. | Inom utbildningsområdet har Malmö gått från tio stadsdelar till fem utbildningsområden med en ny gemensam grundskoleförvaltning. En centraliserad styrning av Malmös skolor har inneburit enklare och snabbare beslutsvägar. Malmö stad har sedan maj 2017 tre socialnämnder som i respektive reglemente har ett uttalat ansvar för e-Hälsa och ansvar för att utveckla välfärdsteknologi inom nämndens verksamhetsområde. | ||
+ | |||
+ | Malmö stad är en storstadskommun (geografisk indelade stadsområden, många anställda, i vissa fall längre till beslut) där verksamheterna har kommit till olika nivåer. Utgångspunkten är att individen ska få det beviljade stödet och att personalen kan arbeta obehindrat med olika system och digitala lösningar (utifrån fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet). | ||
|Visa media=Ja | |Visa media=Ja |
Nuvarande version från 13 oktober 2017 kl. 12.26
Innehåll
Introduktion
Arbetet med digitaliseringen i Malmö stad går under namnet "Det digitala Malmö". I det tar Malmö ett samlat grepp kring hur staden ska använda digitalisering som en positiv kraft för att förnya samhällsservicen. Läs mer i pdf-filen Det digitala Malmö eller kolla in filmen.
Inom utbildningsområdet har Malmö gått från tio stadsdelar till fem utbildningsområden med en ny gemensam grundskoleförvaltning. En centraliserad styrning av Malmös skolor har inneburit enklare och snabbare beslutsvägar. Malmö stad har sedan maj 2017 tre socialnämnder som i respektive reglemente har ett uttalat ansvar för e-Hälsa och ansvar för att utveckla välfärdsteknologi inom nämndens verksamhetsområde.
Malmö stad är en storstadskommun (geografisk indelade stadsområden, många anställda, i vissa fall längre till beslut) där verksamheterna har kommit till olika nivåer. Utgångspunkten är att individen ska få det beviljade stödet och att personalen kan arbeta obehindrat med olika system och digitala lösningar (utifrån fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet).
Hjältar
Pedagogisk inspiration
Roll i kommunen: Utvecklingsavdelning för Malmös alla skolor
Läs mer
Wikiredaktörer
Jaklina Strand
Roll i kommunen: Utredningssekreterare
Läs mer
Lars Meding
Roll i kommunen: Utvecklingssekreterare
Läs mer
Infrastruktur
Premiumplattform för användare
Till huvudsida för nyckelområde Infrastruktur
Väl utbyggd infrastruktur, ex. tillgång till dator, internet, wifi i grupputrymmen, gemensamt supporterad premiumplattform.
Läs mer..
Juridik
Säkerställer tillgänglighet och inkludering
Till huvudsida för nyckelområde Juridik
Malmö kommun har inom området lärande bland annat arbetat med upphandling och stöd för att säkerställa tillgänglighet och inkludering.
Läs mer..
Kompetens
Kanaler för lärande
Till huvudsida för nyckelområde Kompetens
Inom skolan arbetar verksamheten med lärande kollegiala nätverk som övergripande strategi för kompetensutveckling.
Webblärande i Lär-Kan (Kanal för lärande) är en webbaserad utbildning som är kvalitetssäkrad och förankrad i arbetet.
Läs mer..
Organisation och kultur
Systemspecifika experter
Till huvudsida för nyckelområde Organisation och kultur
Organisation med systemspecifika experter, så kallade ÖSA-organisation (övergripande superanvändare).
Kollegiala nätverk
Till huvudsida för nyckelområde Organisation och kultur
Den kultur som närs i Malmö handlar om lärande och delande. Detta kommer till uttryck i de kollegiala nätverk som organiseras i alla tre skolförvaltningarna i Malmö stad.
Läs mer..
Styrning
Det digitala Malmö - fokus på digitaliseringsarbete
Till huvudsida för nyckelområde Styrning
På kommunövergripande nivå har kommunfullmäktige under våren 2017 antagit programmet Det digitala Malmö. Programmet beskriver de värden och effekter digitaliseringen ska bidra till för de som bor och verkar i Malmö. Det digitala Malmö sätter mycket fokus på hur digitaliseringsarbetet ska bedrivas från hur samarbete kring digitalisering ska struktureras (se fokusområden och handlingsplaner) till vilka principer som ska prägla digitaliseringsarbetet.
Läs mer..
Arbetsprocesser
Fungerande processer mellan IT centralt och verksamheterna
Till huvudsida för nyckelområde Arbetsprocesser
Fungerande processer mellan IT centralt och verksamheterna
Läs mer..
Kommunikation
Riktlinjer för kommunikation
Till huvudsida för nyckelområde Kommunikation
Kommunen har tagit fram kommunikationspolicy och handbok i sociala medier.
Läs mer..
Målbild
Digitalisering - en del av verksamhetsutvecklingen
Till huvudsida för nyckelområde Målbild
Högsta ledningen betraktar digitalisering som en del av den ordinarie verksamhetsutvecklingen. Stadens högsta ledning har insikt i att digitalisering inte är en stödprocess utan något som omformar villkoren för verksamheten, samt hur man ska bedriva verksamheten. Man tar ansvar för den egna digitaliseringen och samverkar i god relation med central IT/digitaliseringsenhet.
Läs mer..
Ledarskap
Stöd för digitalt ledarskap
Till huvudsida för nyckelområde Ledarskap
Inom Malmö Stad har utvecklingsavdelningen Pedagogisk Inspiration ett ledarskapsstöd för rektorer. Denna resurs handlar dels om att stöd i kritiska situationer, dels om förändringsarbete.
Läs mer..
Delaktighet
Dokumentdelning för samarbete
Till huvudsida för nyckelområde Delaktighet
Google Apps for Education, (Malmö Apps), och massiva utbildningsinsatser från Pedagogisk Inspiration Malmö (PI) har möjliggjort för lärarna att kunna planera och bedriva sin undervisning med hjälp av dokumentdelning i en miljö som gjord för formativt lärande och samarbete.
Läs mer..
Nytta och insikt
En plattform för samordnad digitalisering
Till huvudsida för nyckelområde Nytta och insikt
Malmö stad etablerar fokusområden som arenor för tvärsektoriellt samarbete gällande digitalisering. Dessa är både ett sätt att strukturera våra utmaningar, teknologiområde men även ett sätt att organisera digitaliseringsarbete.
Läs mer..