Kommun:Halmstad
Innehåll
Introduktion
Halmstad kommun har utarbetat en handlingsplan som ska hjälpa till att öka den digitala förmågan och införa digital teknologi.
Planen bär namnet Ett smartare Halmstad och är kommunstyrelsens handlingsplan för genomförande av IT-riktlinjerna 2016-2018. De fem nyckelinitiativen i planen är:
- Öka kunskapen om digitalisering i Kommunstyrelsen
- Inför digitaliseringsansvariga
- Använd e-Delegationens nyttorealiseringsmodell
- Implementera fler digitala självtjänster
- Utveckla fler digitala hjälpmedel.
Hjältar
Inga hjältar finns beskrivna för denna kommun. Berätta om någon genom att klicka här
Wikiredaktörer
Mia Lundholm
Roll i kommunen: Kvalitetsutvecklare
Läs mer
Sofie Andersson
Roll i kommunen:
Läs mer
Infrastruktur
Med en bred digital motorväg finns inga hinder, bara förutsättningar för digitalisering
Till huvudsida för nyckelområde Infrastruktur
Kommunen valde att satsa på en modern IT-infrastruktur som grund för att påbörja den digitala utvecklingsresan. Specifika satsningar lyfte miljön och etablerade modeller för att säkerställa en god ändamålsenlig infrastruktur. Tidig satsning på stadsnät ger idag fibermöjligheter till både invånare, företag och offentlig verksamhet.
Läs mer..
Juridik
Kompetens
Så lyfter vi IT-nivån hos medarbetare
Till huvudsida för nyckelområde Kompetens
Med rätt kunskaper skapar vi bättre förutsättningar för att lyckas med digitala satsningar och maximera nyttoeffekterna. Kunskapsnivåerna är olika och det gäller att både rikta insatser och gå på bredden. De medarbetare som själva klassade sin kunskapsnivå inom datoranvändning mm som mycket låg erhöll intensivutbildning med verksamhetskoppling och alla medarbetare i kommunen genomgick e-medarbetaren.
Metodstödjare ökar medarbetarens digitala kunskaper
Till huvudsida för nyckelområde Kompetens
En metodstödjare är en anställd undersköterska inom hemtjänst. Metodstödjare skall hjälpa och stödja kolleger inom hemtjänst för att möta de krav som en ökad digitalisering ställer på dem. Mål är att tekniken upplevs som ett stöd i det dagliga arbetet och blir ett komplement för att öka kundens upplevelse av delaktighet och inflytande. Metodstödjare kan bokas av enhetschefer hemtjänst där enhetschefen ser att behov av metodstödjarens insatser finns
Läs mer..
Organisation och kultur
Organisation med planeringsprocess
Till huvudsida för nyckelområde Organisation och kultur
Halmstad arbetar med planeringsprocess - en lyckad metodik och ett arbete som krävs för att prioritera, planera och genomföra.
Samarbete skapar mervärde
Till huvudsida för nyckelområde Organisation och kultur
Tillsammans är vi starkare och får större effekter av våra gemensamma insatser. Begreppet Tillsammans är ett ledord i kommunens styrmodell och via gemensamma kluster skapas förutsättningar för samarbete. Exempel på samarbete är vård- och omsorgsförvaltningarnas gemensamma projekt med kommunala bolag för stadsnät och bostadsbolag.
Läs mer..
Styrning
Ledningssystemet skapar tydlighet
Till huvudsida för nyckelområde Styrning
Halmstad samlar alla processer, rutiner och andra dokument i ett ledningssystem. Det ska vara enkelt att göra rätt och att ta del av gällande information. Digitaliseringsrealterade processer återfinns även detta i ledningssystemet, t.ex. process för etablering av välfärdsteknik eller IT-system.
Läs mer..
Arbetsprocesser
Genombrottsmetoden hjälper oss att pröva nytt
Till huvudsida för nyckelområde Arbetsprocesser
Genombrottsmetoden används som en förbättringsmetod inom Hemvårdsförvaltningens kvalitets- och förbättringsarbete. Målet är att personal inom hemvårdsförvaltningen ska kunna använda sig av genombrottsmetoden i det dagliga arbetet och bidra till en god äldreomsorg i Halmstads kommun.
Metoden utgår ifrån ett s.k. PGSA- hjul, där ”planera-pröva-analysera-agera” är ledorden. PGSA-hjulet används för strukturering och dokumentering av förändringsarbeten och bygger på tanken att de som utför arbetet är också de som kan förändra det.
Läs mer..
Kommunikation
Delaktighet kräver bred kommunikation
Till huvudsida för nyckelområde Kommunikation
Precis som med allt förändringsarbete är delaktighet och bred förankring en framgångsfaktor. I vårt arbete med digitalisering har vi haft en målsättning om att öka den digitala mognadsgraden i organisationen genom att kontinuerligt "prata" om digitalisering, välfärdsteknik, möjligheter och utmaningar med olika målgrupper ökar vi graden av delaktighet och engagemang.
Läs mer..
Målbild
Utgår från övergripande strategi
Till huvudsida för nyckelområde Målbild
Inom hälsa och omsorg har Halmstads kommun jobbat med området gemensam målbild. Halmstad har utgått från kommunens övergripande strategi- och handlingsplan och kompletterat med berörd nämnd/förvaltnings ambitioner och specifika målsättning. Mål och viljeinriktning med digitalisering preciseras i så väl övergripande dokument som i verksamhetsplaner.
Läs mer..
Ledarskap
Utvecklande ledarskap (UL) skapar delaktighet, motivation och kreativitet
Till huvudsida för nyckelområde Ledarskap
Utvecklande Ledarskap (UL) är ett förhållningssätt som handlar om att stärka vars och ens personliga ledarskap och bidra till att utveckla beteenden som skapar delaktighet, motivation och kreativitet. Utvecklande ledarskap är således ett sätt att utveckla vår kultur i den riktning vi önskar.
Läs mer..
Delaktighet
Alla medborgare ska kunna ta del av sin post
Till huvudsida för nyckelområde Delaktighet
I Mittköping är det av vikt att skapa delaktighet och tillgänglighet för alla medborgare. För att underlätta för personer med funktionsnedsättning, som exempelvis synnedsättning, eller för personer som har svårt för det svenska språket, kan digitala lösningar användas och där är digital brevlåda en relativt ny tjänst på marknaden.
Invånardialoger visar oss vad medborgaren behöver
Till huvudsida för nyckelområde Delaktighet
Ett systematiskt arbete med invånardeltagande ligger i linje med Halmstad kommuns vision och värdegrund som bygger på demokratiska värden. Syftet med invånardialogerna är att via dialog med invånarna få in synpunkter. Synpunkterna har sammanställts med mål att utgöra en del i kommande planerings-arbete och strategiska beslut
Läs mer..
Nytta och insikt
Fokus på digitalisering i en regional samverkan
Till huvudsida för nyckelområde Nytta och insikt
Genom en regional samverkansstruktur har området digitalisering av de Halländska kommunerna och Region Halland identifierats som ett särskilt fokusområde.
Läs mer..
Här fyller vi på med mera
Tjenixen