Skillnad mellan versioner av "Öppen licens"

Från Mittköping
Hoppa till:navigering, sök
m
m
Rad 1: Rad 1:
Grundprincipen är att allt material som finns i Mittköping ska vara fritt för alla att använda, bearbeta och sprida vidare. Det betyder att när vi skapar material för den här platsen så måste vi säkerställa att vi har rättigheter som tillåter det. Men licensfrågor och upphovsrätt kan lätt bli komplicerat och juridiskt snårigt. Därför har vi valt att ansluta oss till en relativt enkel licensform som heter [http://creativecommons.se Creative commons]. Här finns en film som förklarar grunden för upphovsrätt och creative commons i Sverige.
+
=== Grundläggande om upphovsrätt ===
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Yd9dP3vlOyk?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
+
Grundprincipen är att allt material som finns i Mittköping ska vara fritt för alla att använda, bearbeta och sprida vidare. Det betyder att när vi skapar material för den här platsen så måste vi säkerställa att vi har rättigheter som tillåter det. Men licensfrågor och upphovsrätt kan lätt bli komplicerat och juridiskt snårigt, och därför har vi valt att ansluta oss till en relativt enkel licensform som heter [http://creativecommons.se Creative commons].  
 +
[[Fil:CC-BY.png|ram|Creative commons erkännade - CC BY]]
 +
Creative commons finns i flera olika varianter, men vi strävar efter en av de mer tillåtande formerna - [https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sv CC BY]. Det enda krav den ställer är att den som använder materialet ska hänvisa tillbaka hit.
 +
 
 +
=== Använda Mittköping ===
 +
Den korta licenstexten lyder:
 +
 
 +
'''Du har tillstånd att:'''
 +
* Dela — kopiera och vidaredistribuera materialet oavsett medium eller format
 +
* Bearbeta — remixa, transformera, och bygg vidare på materialet för alla ändamål, även kommersiellt.
 +
 
 +
'''På följande villkor:'''
 +
* Erkännande — Du måste ge ett korrekt erkännande, ange en hyperlänk till licensen, och ange om bearbetningar är gjorda . Du behöver göra så i enlighet med god sed, och inte på ett sätt som ger en bild av att licensgivaren stödjer dig eller ditt användande.
 +
* Inga ytterligare begränsningar — Du får inte tillämpa lagliga begränsningar eller teknologiska metoder som juridiskt begränsar andra från att gör något som licensen tillåter.
 +
 
 +
=== Skapa och ladda upp material ===
 +
Du måste alltså medge att allt material du skapar på mittköping, och alla filer du laddar upp, får lov att användas enligt ovanstående licenstext.  
 +
 
 +
=== Mer läsning och hjälp ===
 +
* Är du det minsta osäker, kontakta joakim@jardenberg.com så hjälps vi åt att reda ut det. 
 +
* Man kan också säga att vi i Mittköping följer i stort sett [https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Upphovsr%C3%A4tt samma regelverk som på svenskspråkiga Wikipedia].
 +
* Du kan också se [https://youtu.be/Yd9dP3vlOyk en film (ca 8 min)] som förklarar upphovsrätt och Creative commons i Sverige.

Versionen från 29 maj 2017 kl. 10.07

Grundläggande om upphovsrätt

Grundprincipen är att allt material som finns i Mittköping ska vara fritt för alla att använda, bearbeta och sprida vidare. Det betyder att när vi skapar material för den här platsen så måste vi säkerställa att vi har rättigheter som tillåter det. Men licensfrågor och upphovsrätt kan lätt bli komplicerat och juridiskt snårigt, och därför har vi valt att ansluta oss till en relativt enkel licensform som heter Creative commons.

Creative commons erkännade - CC BY

Creative commons finns i flera olika varianter, men vi strävar efter en av de mer tillåtande formerna - CC BY. Det enda krav den ställer är att den som använder materialet ska hänvisa tillbaka hit.

Använda Mittköping

Den korta licenstexten lyder:

Du har tillstånd att:

  • Dela — kopiera och vidaredistribuera materialet oavsett medium eller format
  • Bearbeta — remixa, transformera, och bygg vidare på materialet för alla ändamål, även kommersiellt.

På följande villkor:

  • Erkännande — Du måste ge ett korrekt erkännande, ange en hyperlänk till licensen, och ange om bearbetningar är gjorda . Du behöver göra så i enlighet med god sed, och inte på ett sätt som ger en bild av att licensgivaren stödjer dig eller ditt användande.
  • Inga ytterligare begränsningar — Du får inte tillämpa lagliga begränsningar eller teknologiska metoder som juridiskt begränsar andra från att gör något som licensen tillåter.

Skapa och ladda upp material

Du måste alltså medge att allt material du skapar på mittköping, och alla filer du laddar upp, får lov att användas enligt ovanstående licenstext.

Mer läsning och hjälp